Zona de confort

Un articol de Ioana Vivisenco

Zona de confort…

Cu siguranță ați mai auzit vorbindu-se despre acest subiect în ultimii ani. Conceptul de „zonă de confort” ar putea fi definit ca acel punct în care ne oprim din evoluție (pe toate planurile) din cauza senzației de suficiență. Aceasta ne poate afecta calitatea vieții fără să ne dăm seama, în primă fază.

Este greșit să-mi doresc confort?

Probabil că veți spune că nu e nimic rău în a avea confort. Așa și este. De aceea voi face încă de la început o paralelă între „confortul bun” și  „confortul rău”. „Confortul bun”, care este normal și necesar, se referă la condițiile benefice de zi cu zi care ne permit un trai decent, civilizat, sănătos.

Când ne referim însă la „confortul rău”, la așa-numita zonă de confort, ne referim la bariera mentală care ne împiedică a mai experimenta. Aici cuvintele cheie sunt: „lasă că merge și așa”, „nu fac altfel decât am mai făcut”, „nu vreau să încerc nimic nou” – pe scurt, trăim în rutină, monotonie, ușoară anxietate. Deși un astfel de stil de viață este aparent lipsit de griji și stres, afectează productivitatea și creativitatea, având repercursiuni atât asupra aspectelor personale cât și ale celor profesionale. Evenimentele importante ce dau însemnătate existenței și transformă supravețuirea în viață se petrec în afara acestui spațiu restrâns și comod. De noi înșine depinde în ce emisferă decidem să ne situăm.

Cum ies de aici?

Părăsirea zonei de confort poate fi dureroasă. Este vorba despre renunțarea la obiceiuri și credințe care sunt deja bine înrădăcinate. Depășirea lor este posibilă cu ajutorul unei motivații puternice cum ar fi dorința de a avea un job mai bun, o relație sentimentală, obținerea unui venit suplimentar etc.. Ieșirea din zona de confort poate începe cu lucruri aparent mici cum ar fi: să mergi la muncă pe un alt traseu sau să alegi un alt mijloc de trasport, să schimbi locul în care iei masa, ascultă altfel de muzică iar exemplele pot continua. Încearcă, cu pași mici, să îți lărgești orizontul, fiind atent la oamenii și lucrurile ce te înconjoară. O soluție eficientă în acest context este descoperirea unor noi hobby-uri.

Un exemplu în acest sens ar putea fi cursurile de teatru – un mod plăcut de dezvoltare personală, de a petrece timpul liber și de a socializa. Acestea au obiective precum auto-cunoașterea, dobândirea încrederii în propriile forțe și depășirea limitelor. Astfel, se redeșteaptă, se reantrenează simțurile atrofiate din cauza zonei de confort. Un astfel de mediu primitor și interactiv face ca limitele mentale și convențiile auto-impuse să fie revizuite iar creativitatea și capacitatea de socializare să sporească.

Noul stil de viață dobândit ca rezultat al asumării riscului de a depăși bariera rutinei se dovedește a fi mult mai satisfăcător. În acest stadiu „avem verde” la noi descoperiri și în primul rând, la descoperiri legate de propria persoană: cine suntem de fapt, ce vrem de la noi înșine și de la ceilalți.

 

photo: flickr.com